Új skorpiófaj a Halál-völgyben

24 márc, 2012

Új skorpiófajt fedeztek fel a kaliforniai Halál-völgyben, a Death Valley Nemzeti Parkban.
Az új fajról a Zoo Keys folyóiratban jelent meg tanulmány.
A Halál-völgy (Death Valley) a Föld egyik legforróbb területe, az éves csapadékmennyiség a száraz, sivatagos katlanban kevesebb mint 50 milliméter. A barátságtalan viszonyok ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, amely 1933 óta áll védelem alatt, 1994-ben pedig nemzeti parkká nyilvánítottak.

A Wernerius inyoensis hímje maximum 17 milliméteres, erős combcsontokkal rendelkezik. . Ennek a nemzetségnek eddig csak két faját ismerték. Ez a skorpió ideje nagy részét a föld alatt tölti. Alapszíne sárga-narancssárga, lábai kicsit világosabbak.  Az új skorpiófajt Matthew Graham, a Nevadai Egyetem PhD-hallgatója fedezte fel a nemzeti park élővilágának feltérképezését célzó kutatások során – olvasható a tanulmányt ismertető PhysOrg tudományos hírportálon.

Az Egyesült Államok délnyugati része a világ egyik legismertebb helye, ahol a skorpiókat tanulmányozzák, ezért is érthetetlen, hogy hogyan rejtőzhetett el ezidáig ez a faj. Kutatók azt állítják, hogy ezek a skorpiók ritkán aktívak a felszínen, illetve hogy elsősorban földalattiak.

“Meglehetősen pontos felmérések készültek az Észak-Amerikában honos emlősökről, madarakról, hüllőkről és kétéltűekről, ahogy a kontinens növényvilágáról is. Ugyanakkor még várat magára a kisebb élőlények több csoportjának taxonómiai (rendszertani) felmérése, e kutatások során számos új felfedezés várható” – hangsúlyozta Jef Jaeger, a Nevadai Egyetem docense.

Papp Gabriella

 

 

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23