A Los Angeles-i Főkonzulátus 20. születésnapja

22 márc, 2012

1992. március 21-én nyitották meg a Los Angeles-i magyar főkonzulátust. Az esemény 20. évfordulóján Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul ünnepi fogadást adott a Bel Air Crest-i Klubházban. A fogadáson megjelentek a helyi amerikai magyar közösség vezető képviselői, köztük számos olyan személy, aki a nyitófogadáson is jelen volt 20 évvel ezelőtt.

Képviseltette magát Los Angeles város, Los Angeles Megye, Orange Megye, a Los Angeles Sheriff Department vezetése. Jelen volt számos ismert kaliforniai üzletember is. Bokor Balázs nagykövet ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a 20 évvel ezelőtti magyar kormánydöntés mára egyértelműen bebizonyította életképességét és a nyugati parti magyar diplomáciai jelenlét imperatívusszá vált.

A Los Angeles-i főkonzulátus 19 amerikai szövetségi államra kiterjedő konzuli kerületében mindent megtesz a helyi magyar közösségek támogatása, a magyar identitástudat fenntartása érdekében és a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztéséért az élet minden lehetséges területén. Az elmúlt 20 év sok sikert hozott, amelyekre méltán lehet büszkének lenni. Magyarország kiemelten fontosnak tartja a helyi magyarsággal való kapcsolattartást. Külön említésre érdemes, hogy milyen nagy érzelmi örömöt váltott ki a nyugati parti magyarságban a kedvezményes honosítási eljárás, amelynek köszönhetően immár több mint tíz alkalommal került sor állampolgársági esküre a Los Angeles-i főkonzulátuson.

George Novinger, az amerikai Külügyminisztérium Los Angeles-i irodájának igazgatója ünnepi üdvözletében azt húzta alá, hogy a Los Angeles-i magyar főkonzulátus tevékenysége minden elismerést megérdemel, a Külügyminisztérium maga is nagyra értékeli azt. Magyarország és az Egyesült Államok olyan szoros szövetségesi partnerek, amely természetesen a kétoldalú együttműködés minden területére meghatározóan kihat. A Főkonzulátus a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt figyelmet fordít a helyi magyar közösségre. Csak jól eső érzéssel lehet nyugtázni, hogy a Főkonzulátus tevékenysége következtében széles körben vált ismertté és elismertté a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház, amely a helyi amerikai magyar közösség és a Magyarországot szerető amerikaiak számára is fontos kulturális központtá vált. Novinger sok sikert kívánt Magyarországnak. Lourdes Saab, Los Angeles Megye protokollfőnöke elismerő emléktáblát adott át a Megye Vezetői Testülete nevében és köszönetét fejezte ki a Főkonzulátusnak az elmúlt időszakban megtapasztalt igen aktív tevékenységéért. Hasonló elismerésben részesítette a Főkonzulátust Los Angeles város polgármestere és a Los Angeles-szel szomszédos Orange Megye képviselőtestülete.

Leroy Baca, Los Angeles megyei sheriff díszes oklevelében személyes elismerését fejezte ki a magyar főkonzulnak azért a „megingathatatlan elkötelezettségéért és professzionalista diplomáciájáért, amivel felkarolta a magyar-amerikai közösség  és a helyi rendvédelmi szervek közötti együttműködés erősítését”. Steven Geiger, a Mensch Foundation International helyi elnöke „Mensch-Díjat” adott át Bokor Balázs főkonzulnak azért a tevékenységéért, amivel a helyi amerikai magyar zsidóság ügyeit támogatta.

A 20. évfordulós megemlékezés keretén belül a magyar főkonzul átadta Gidófalvi Zoltánnak, a San Diegó-i Magyar Ház elnökének a Magyar Arany Érdemkeresztet kulturális és közösségi tevékenységének elismeréséül. Földes Tamás amerikai magyar újságírónak, a helyi Amerikai Magyar Hírlap munkatársának pedig – a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kérésére – életművének elismeréséül az „Arany Toll Díjat” nyújtotta át.

A rendezvény lehetőséget kínált arra, hogy a nagyszámú meghívott vendég kipróbálhassa a magyar konyha finomságait és egyúttal borkóstolón megismerhette a Tokaji Kereskedőház széles választékát.

Dr. Bokor Balázs főkonzul

About the author

Related Posts

1 Comment

 1. Dr. Mezei László
  március 23, 2012

  Tisztelt Főkonzul Úr!
  Őszinte tisztelettel gratulálok a 20. “szülinaphoz.”
  Nem utolsó sorban, ahhoz a munkájukat ” sok-sok magas színtű elismerésekhez, kitüntetüntetésekhez” melyet Önök kaptak. Mint civil ember büszkén “nyugtáztam,” hogy Amerika nyugati partjain valmi átlagon felülit végeznek és végeztek. További sikereket kíván:
  Mezei László
  Miskolc

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23