A Kárpátok Trójája

22 márc, 2012

Lengyel bronzkori erődöt és régészeti parkot, valamint értékes kincsleleteket, arany ékszereket és egy sírrekonstrukciót is láthat a közönség a szegedi Móra-múzeumban pénteken nyíló, A Kárpátok Trójája című tárlaton – tájékoztatta Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Ritkaságnak számító kincseken és régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a füzesabonyi bronzkori kultúrát a Móra Ferenc Múzeumban. Egy papnő fejrekonstrukcióján arany fejdísz és hajkarikák láthatók, emellett szintén aranyból készült halántékkorongokat és spirálgyűrűket is kiállítanak. A fazekasság és harcászat műtárgyai mellett a tiszaladányi kincsleletet is bemutatják: a sértetlen állapotban megtalált edény baltákat, karpereceket és kartekercset rejtett, melyeket valószínűleg vallási céllal vagy egy ellenséges támadás miatt temettek a föld alá.

A bronzkori hitvilágot szakrális kellékek segítségével szemléltetik: különböző rituális avatótárgyakat, amuletteket és madár alakú edényt is bemutatnak. Emellett egy főnöki sír rekonstrukcióját is körbejárhatják az érdeklődők. A hazai emlékek mellett a lengyelországi Trzcinica bronz- és szlávkori erődjét is láthatják az érdeklődők a kiállításon. A Kárpátok Trójája elnevezésű lengyel régészeti parkban egy négyezer éves erődöt rekonstruáltak: eredeti formájában építették újjá a telep egyes részeit. Mellvédek, a földvárhoz tartozó sáncok, földbe ásott és felszíni házak idézik meg a régi időket. A Móra-múzeum kiállításán különböző plakátokon ismerhetik meg az érdeklődők a különleges szabadtéri múzeumot. A Magyar-Lengyel Barátság Napja 2012-es rendezvényeihez kapcsolódó tárlat szeptember 2-ig látogatható. -MTI-

About the author

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23