Vallomást tett a daru-baleset egyik felelőse

18 márc, 2012

Vallomást tett egy New York-i bíróságon az a magyar születésű férfi, aki ellen egy manhattani építődaru négy évvel ezelőtti összeomlása miatt emeltek vádat. A férfi szavaiból kiderült, hogy cége a biztonsággal nem törődve, szakképzetlen emberekre bízta fontos alkatrészek beszerzését.

A baleset 2008 májusának egyik hajnalán történt, mikor a New York Crane and Equipment Corporation egy toronydarujának teljes felső szerkezete lezuhant a keleti 91. utcában, miután elengedett az egyik létfontosságú hegesztés. A balesetben két munkás életét vesztette, és a szomszédos épületekben is jelentős károk keletkeztek.
A The New York Times tudósításában azt írta, a cég munkatársa, a 65 éves Vargányi Tibor ugyan a hetvenes évek óta dolgozik darukkal, de saját bevallása szerint nehézségei támadtak, amikor egy alkatrész kicserélésével bízták meg, és nem tudta kiszámolni, pontosan milyen méretűre van szükség.

A lap szerint a Magyarországon összesen kilenc osztályt végzett férfi egy vonalzóval, majd egy szögmérővel próbálkozott, majd a beszállító cég munkatársával e-mailen egyeztetett, aki többek között egy kézzel rajzolt ábrát is átküldött neki, sőt tanácsokkal is ellátta őt. Vargányi a bíróságon bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben, és azt vallotta. Állítása szerint főnöke, James F. Lomma nem érdeklődött az RTR referenciái iránt, csak azt akarta, hogy olcsóbban szállítson, mint az amerikai versenytársak, és nem követelte meg azt sem, hogy képzett mérnök működjön közre a munkában.
Vargányi egyébként egy másik hasonló alkatrészt is rendelt ugyanattól a kínai vállalattól, de annak beszerelésére már nem került sor.

Papp Gabriella

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23