Fotótörténelmi kiállítások Párizsban

18 márc, 2012

Az idei tavasz két jelentős kiállítással fogadja a fekete-fehér fotó szerelmeseit Párizsban. A Jeu de Paume falai között az amerikai Berenice Abbott képei láthatók április végéig, a Grand Palais pedig március 24-től a német Helmut Newton életművével várja az érdeklődőket.

A Le Monde “a városok és a mezők Amerikájának portréistájaként” jellemzi Berenice Abbott (1898-1991) amerikai fényképészt, kiemelve, hogy a Jeu de Paume Diane Arbus és Claude Cahun után rövid időn belül már a harmadik női fotós előtt tiszteleg személyében. Abbott, 1898 július 17-én született, Springfieldben, Ohio-ban. A dokumentáris, a festészettől elkülönülő fényképészetben hitt, és a hivatásának élt – sokszor bizony nyomorban. 140 felvétel mutatja be a kiállításon a ma már a fotográfia klasszikusaként elismert művészt. A franciák különös jelentőséggel tekintenek arra a tényre, hogy a fotográfus művésznő népszerűsítette Amerikában Eugene Atget alkotásait. Atget a régi Párizs fotósaként volt ismert. Berenice Abbott asszisztensként dolgozott Man Ray stúdiójában, Párizsban hosszú ideig élt.

Művészportréit a tárgyilagos és frontális ábrázolások jellemezték olyan kortársairól, mint Peggy Guggenheim, James Joyce vagy Jean Cocteau. Abbott 1930-ban visszaköltözött New York-ba. A városban jelentős modernizáció történt azokban az évtizedekben, a művész a metropolisz régi arcát kívánta megörökíteni. Ebből a fotósorozatból, mely neve: Changing New York (Változó New York) 80 eredeti felvétel látható. Másik híres sorozata, amely szintén látható a párizsi tárlaton, az amerikai vidék arculatát tárja fel a fotók szerelmesei előtt.

Gondosan megtervezett és megszerkesztett fekete-fehér divatfotóiról, portréiról, és érzéki aktjairól ismert a német Helmut Newton (1920-2004, a tavasz másik jelentős fotókiállításának főszereplője. Kétszáz vintage fotója lesz bemutatva a Grand Palais-ban március végétől június közepéig. A Huffington Post online újság francia nyelvű párizsi kiadása úgy fogalmaz, hogy Helmut Newton ma már klasszikusnak számító életműve “erotikus és humoros tisztelgés a női szépség előtt”. Kiemelik azt is: A kiállítás “igazi esemény lesz Párizsban”. Helmut Newton világjáró fotóművész riporterkalandokban gazdag, mozgalmas életet élt.

Hosszú ideig tartózkodott Ausztráliában, ahol megismerte későbbi feleségét, June Browne- t. June színésznő volt, aki felesége mellett munkatársa, örök aktmodellje is lett. Párizsba költöztek, ahol Alice Springs néven maga is a fotós pályára lépett.

Newton Nous et eux (Mi és ők) sorozatával kettejük kapcsolatát örökítette meg. Ezt az anyagot Franciaországban már bemutatták 1999-ben.  Helmut Newton idővel felkapott és gazdag híresség lett. 2004. január 23-án autóbalesetben vesztette életét, Cadillac kocsijával falnak rohant, amely szívroham miatt következett be.

Buza Edina

-MTI-

 

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23