A magyar származású Newman a nők bálványa

15 márc, 2012

Paul Newman 1925. január 26-án született az Ohio állambeli Shaker Heights-ben, egy clevelandi kereskedő második fiaként. Egy átlagos, hétköznapi – amerikai családban élte gyerekkorát. Édesanyja, Theresa Fetzko a magyarországi Homonna községben született. Édesapja, Arthur S. Newman, akinek családneve Simon Newman volt. Paul alig volt tizennyolc éves, amikor arról álmodozott, hogy hazáját pilótaként szeretné szolgálni, a második világháborúban, színvaksága miatt erre orvosilag nem volt alkalmas, így ifjúkori álma nem válhatott valóra.

A háború után az egyébként is tanári pályára készülő Paul, sikeresen befejezte a Yale egyetemen az angol-közgazdász szakot. Édesapja halála megrendítette, mivel szerette volna bebizonyítani apjának, hogy a művészetben is el tud érni sikereket. Egészen fiatalon felvétel nyert az egyik legkiválóbb New York-i színiiskolájába, Lee Strasberg Actor’s Stúdiójába, ahol elsajátította a színészmesterséget. Itt vált a hozzáértők számára világossá, a fiatal színész még sokra viheti ezen a pályán.

Karrierjét, mint oly sok amerikai filmcsillag, a Broadway – ben kezdte: James Dean, Steve McQueen, Marlon Bran­do sikeres színészekkel, kortársaival. Az ’ifjúság édes madara’ című Tennessee Williams – dráma bemutatását követően az előadása után figyeltek fel rá először Hollywoodban. Karrierje valójában 1954-ben kezdődött. Innentől fogva számos kiváló filmben kapott szerepeket, főszerepet.

1956-ban kimagasló alakítást produkált a ’Valaki odafent szeret engem’ című filmben. Alig két évvel később már megkapta pályafutása első Oscar-díj jelölését. Paul-t összesen kilencszer jelölték Oscar – díjra. Egy alkalommal producerként, és nyolc alkalommal színészként. A ’Macska a forró bádogtetőn’című filmben egy részeges kiégett futballistát alakított a filmcsillag, Elisabeth Taylor partnereként. A siker itt sem maradhatott el.

1960-ban az ’Exodus’-nak a főszerepével örökre beírta magát a filmművészet halhatatlanjai nagykönyvébe. Szerette a western műfaját, azonban a valódi sikert A ’hallgatag ember’ ember hozta meg számára  1967. – ben. Robert Redforddal 1969 – ben voltak nagyon sikeresek a ’Butch Cassidy’, valamint a ’Sundance’ kölyök című filmmel. Szinte évente, kétévente tudott újat mutatni, produkálni filmbéli alakításaival a szakma előtt. A ’nagy balhé’ című gengszter filmje szintén világ, és kasszasiker volt. Még a filmszakmát is meglepte, hogy a hét Oscart nyert filmhez nem jelölték Newmant a díjra. 1987 – ben azonban A ’pénz színe’ című filmben nyújtott alakításáért már megkapta az Oscart. A rendezői pályafutása alatt elért legsikeresebb filmje: A ’Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre’ amelyben a főszerepet felesége, Joanne Woodward játszotta.

A színészóriás, Hollywood csillagát,  utoljára 2002-ben láthattuk a mozikban, A ’kárhozat útja’ című filmben, amiért ugyancsak Oscar-díjra jelölték. 2006-ban még vállalt némi szinkronszerepet, de 2007-ben végérvényesen bejelentette visszavonulását. Betegsége ellenére még színházban szeretett volna rendezni, de erre betegsége súlyossága miatt már nem kerülhetett sor.

A magyar ősökkel rendelkező filmsztár mindig is, a hollywoodi álomgyár kiválóságai közé tartozott. Paul életében mindent elért, amit a filmszakmában elérhetett. Kiváló filmekben szerepelt, és ez által megismerte a világ, de a reflektorfényt és a hamis csillogást mindig kerülte. Elvitathatatlan, hogy jelentősen komoly sikereket ért el rendezőként, és autóversenyzőként is. Sikere örökösen felfelé ívelő volt egészen 1950- től.  Egy olyan színészikon volt, aki az életében a legtöbbet jótékonykodott.

Paul Newman – nak két felesége volt. Egy fia és öt lány édesapja volt. Első házassága nem volt zökkenőmentes, mivel Newman szerette az alkoholt és több esetben vezetett is ittas állapotban, melynek következtében történt egy cserbenhagyásos balesete, mely által a házassága is megromlott.

Az amerikaiak még biztosan emlékeznek: 1982-től az élelmiszerpiacon is megjelent Newman’s Own márkájú salátaönteteivel, tésztáival és más konyhai készítményeivel. Meggyőződéses demokrata és liberális volt, abban a “megtiszteltetésben” volt része, hogy az 1970-es évek elején felkerült Richard Nixon elnök “ellenséglistájának” 19. helyére.

1978-ban fia, kábítószer-túladagolásban hunyt el. A színészóriás ezt követően nagy összegeket áldozott a drogfüggő fiatalok gyógyíttatására. Idősebb korában már a jótékonysági mozgalmak aktív részese volt. Élete során több mint 220 millió dollárt fordított karitatív célokra.

Tamás István

 

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23