Megvan az új támogatott lakáshitel

08 márc, 2012

Elvben már most igényelhető az új feltételű támogatott lakáshitel használt és új lakás vásárlásához, ugyanis a rendelet erre vonatkozó részeit hatályba léptette egy tegnap megjelent módosítás – írja a Világgazdaság . A váratlan lépés célja – amellyel a kormány nem várta meg Brüsszel jóváhagyását – a piac hatékonyabb élénkítése lehet. 

A kormánynak az alapkonstrukció elindításával nem kell tovább az Európai Bizottság jóváhagyására várnia, hiszen az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítással lehetővé tette a szakaszos hatályba léptetést. A kormány viszont megvárja az Európai Bizottság döntését a devizahitel kiváltására felvett kölcsön kamatainak megfizetéséhez igénybe vehető kamattámogatással, a hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatással és a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához nyújtható támogatással is. A már elérhető támogatott hitelnél több korlátot is meghatároz a jogszabály. Az új lakás telekár nélkül meghatározott vételára a rendelet szerint nem lehet több 30 millió forintnál, a használt lakásoknál és a felújításnál pedig 15 millió forintos limitet határoz meg a jogszabály.A támogatott kölcsön összegénél 10 millió forint a felső határ, ha új lakás építéséről vagy vásárlásáról van szó, a használt lakásoknál és a korszerűsítésnél pedig 6 millió forintot határoztak meg korlátként.

Lényeges elem, hogy kamattámogatást öt évre lehet igénybe venni, és annak mértéke az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. A korábbi jogszabályhoz hasonlóan a kamattámogatást az állampapírhozamhoz köti a rendelet: a támogatás mértéke viszont magasabb, ha az igénylő kettőnél több gyermeket nevel. Az első évben a támogatás mértéke az állampapír- vagy referenciahozam 60, kettőnél több gyermek nevelésekor pedig 70 százaléka lehet, és ez az ötödik évre fokozatosan 40, illetve 50 százalékra mérséklődik. -OrientPress Hírügynökség-

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23