“Feldobhatom a lábamat a csillagos égig”

07 dec, 2011

Balettnövendékből lett szubrett, primadonnából a hazai musical egyik úttörője. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából december 6-án gálaesttel köszöntik pályatársai a József Attila Színházban Galambos Erzsit.

“Nekem mindig két-három kört kellett tennem azért, hogy úgymond bekerüljek a tojásba. Másrészt egy musical, vagy operett színésznő, ha a csillagokat is lehozza az égről, akkor is az marad. Pedig én úgy váltottam műfajt, hogy észre se vettem.”

A 80. születésnapját ünneplő Galambos Erzsi Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész táncol a színpadon az évforduló alkalmából rendezett gálaesten a József Attila Színházban.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Galambos Erzsi édesapja portás volt a híres Arizona mulatóban, amely a Fővárosi Operettszínházzalszemben működött. Erzsi kislányként már bejáratos volt a népszerű intézménybe, négyévesen elhatározta, hogy ő is primadonna vagy szubrett lesz. Játszott Lakner Bácsi Gyermekszínházában, aztán felnőve elvégezte az Országos Színészegyesület Színészképző iskoláját. 1955-ben a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, pályáján a következő állomás 1958-ban Kecskemét volt, 1962-ben került Budapestre, a Petőfi Színházhoz.

Álmainak netovábbja 1964-ben vált valósággá, amikor a Fővárosi Operettszínház tagja lett, a Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt. 1983-ban – nem kis meglepetésre – átszerződött a József Attila Színházhoz, ahol a társulat örökös tagja, és még ma is színpadra lép a Mici néni két élete című zenés vígjátékban.

Galambos Erzsi kiváló táncos és énekes, és koreográfusként is tevékenykedik. Egy interjúban elmondta: a világon a legjobban a színpadon érzi magát, és erre meg is van minden oka, hiszen ő volt az, akiről így írt egy kritika: Galambos Erzsi mindent tud a színpadon, színházat lehet rá építeni. A legszívesebben azt hallgatja, amikor neki tapsol a közönség, és leginkább az új magyar musicaleket hiányolja. Eszter nevű leánya Petrovics Emil zeneszerzővel kötött házasságából született. Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1973-ban lett érdemes művész, 1981-ben kiváló művész. 2002-ben sokoldalú művészi életútja elismeréseként, a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért Kossuth-díjat kapott. A Halhatatlanok társulatának 1998 óta örökös tagja.

“Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim – nyilatkozta egy interjúban Galambos Erzsi, a Kossuth, Jászai Mari és Déryné – díjas, Kiváló és Érdemes művész, a József Attila Színház örökös tagja. Aki töretlen pályája során végigjátszotta a prózai és zenés szerepek teljes palettáját. Volt Puck a Szentivánéji álomból, Elisa a My Fair Ladyből, Muskátné a Liliomból, férfiként is helytállt mint Luka az Éjjeli menedékhelyben, volt Dulcinea, Lola Blau és Kocsma Jenny, Maya, Dolly és Osztrigás Mici s persze megannyi film, televíziós szerep hercegnője és főhőse. Épp annyié, hogy most legyen miről mesélnie a róla szóló gálaműsor estéjén, ahol a meglepetés vendégek és a közönség együtt ünnepeli a –bármilyen hihetetlen – 80 éves Galambos Erzsit” – közölte a színház. (szinhaz.hu)

 

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23