Orlando kivezeti Floridát a recesszióból

27 okt, 2011

Miamit maga mögé utasítja a gazdasági növekedésben, mára Orlando vette át a vezető szerepet. Orlando Florida közepén helyezkedik el,azon kívül hogy Disney World híressé tette a várost,átlagon felüli munkahely növekedést könyvelhet el, valamint az egészségügyi centrumok, és az olcsó lakásárak odavonzották az embereket. (Forrás: Reuters)


Mark Vitner aki egy igen elismert közgazdász a következőket mondta, az emberek csak azt hiszik, hogy én áradozok Orlandorol de én biztosan tudom, hogy ez a város az egyik leggyorsabban növekedő várossá válik az elkövetkezendő 25 évben.

 

 

Dr Sean Snaith a floridai központi egyetem igazgatója úgy látja Orlandót mint egy éléskamráját Floridának. Ő úgy érzi hogy Orlando elhelyezkedése miatt vezető szerepet fog betölteni az elkövetkezendő 1-2 évtizedben.  Még ebben a pillanatban ezt a várost főleg legtöbben “Mickey Mouse” kisvárosnak tekintik összehasonlítva dél-Florida image-el. Floridát az ingatlanpiac összeomlása különösen keményen érintette az utóbbi időben, és ez nagyon befolyásolta a gazdaság növekedését, valamint ezen időszak alatt megnőtt a munkanélküliek aránya.

 

Villiam Fruth a  POLICOM gazdasági kutatási vállalkozás elnöke az alábbiakat mondta. Orlando a 27. helyen van az USA 366 nagyvárosai közül. Igen erős gazdasági helyzete, ami azt a tendenciát mutatja, hogy ez a város folyamatosan növekszik mind területében és  minőségében egyaránt.

Orlando az utóbbi 1 éveben 23 000 embernek tudott munkát biztostani, ami 2.3 % növekedést mutat . Ez a növekedés majdnem a fele annak amit Florida maga tudott adni az embereknek az év folyamán . A szakértők joggal bíznak abban, hogy Orlando hamarosan kifogja hozni a gazdasági válságból Floridát.

Orlando Florida különböző dolgokat jelent az emberek számára. A legtöbben úgy gondolnak rá, mint a világ első számú családi szórakoztató központjára, ahol egyre szaporodnak a témaparkok, fantasztikus az időjárás, és kiváló a közlekedés. Mások számára elsősorban az üzleti élet színtere, tele vállalati székházakkal és bevásárlóközpontokkal. Emellett azonban otthont ad több mint 2 millió embernek is, akiknek jelentős része közvetlenül vagy közvetetten az idegenforgalomban és a szolgáltatóiparban dolgozik.

Orlando ezenkívül Közép-Florida pénzügyi központja és fontos közlekedési csomópontja is egyben. Ami a főbb csatlakozásokat illeti, itt fut össze számos légi-, közúti és vasúti útvonal, és a nagyobb kikötők csupán körülbelül egy órányira találhatók, ezért Orlando a jövőben is közkedvelt helyszín marad valamennyi ipari és piaci szektor számára. A lakóingatlanok piaci ára 2006 óta jelentősen csökkent Nagy-Orlando (azaz Metro Orlando) térségében, ahogyan az ország legtöbb egyéb részén is. A lakásokat most az 5, 6 vagy akár 7 évvel ezelőtti ár töredékéért meg lehet venni, és most azok a vásárlók köthetnek előnyös üzletet, akik rendelkeznek készpénzzel, vagy jelzáloghitelt tudnak felvenni: ők a korábbi rekordárnál akár 70%-kal is olcsóbban juthatnak lakáshoz.

Számos ilyen ingatlanon kilakoltatás van folyamatban, és sokuk valamelyik bank tulajdonában van: mivel azonban az ország bankjai felett állandóan ott lebeg a likviditáshiány veszélye, most igyekeznek megszabadulni eszközállományuktól. Ez jelenti a mi piacunkat, amely dinamikusan, gyorsan fejlődik, és egyre népszerűbb az olyan befektetőcsoportok körében, amelyek likvidek és újabb bevételforrást keresnek. Sok cég számára jóval előnyösebb most befektetni, és nettó 5, 8 vagy akár 10%-os haszonra szert tenni, mintsem bankba tenni a pénzüket, vagy kitenni magukat az értékpapírpiac ingadozásainak. Orlando számunkra a lehetőségek széles tárházát jelenti. A jó minőségű bérelhető ingatlanok iránt egyre nő az igény, a kínálat viszont továbbra is viszonylag korlátozott.

A probléma a likviditáshiányban rejlik, ugyanis a piacon rengeteg ingatlan van, de a bankok megnehezítik a tulajdonosok és a befektetők számára a hitelfelvételt, ugyanakkor abszurd módon a minél magasabb árra törekednek, és ezzel kiteszik magukat annak a kockázatnak, hogy nem tudják teljesíteni vállalt kötelezettségeiket. Még a sok kormányzati ösztönző csomag (például a HAMP – Home Affordable Refinance Program) is csak mélyítette a problémát. Az Orlandóban és a környező területeken élő családokra legalább olyan nagy, ha nem még nagyobb pénzügyi nyomás nehezedik, mint az egyéb államokban élőkre. Nő a munkanélküliség, és egyre több család nem tudja tovább fizetni a havi törlesztő részleteket, hanem kénytelen feladni otthonát, és ingatlant bérelni.

Ami ebben igazán szomorú, az az, hogy sok esetben ez nem a családok, hanem a hitelnyújtók hibája, akik inkább további felárakkal terhelik meg az egyébként is bedőlt hiteleket, mintsem hogy józanul új feltételekről kezdjenek el tárgyalni. Ezekben a családokban iskolás gyermekek élnek, családtagjaik és barátaik a közelben laknak, ők maguk helyben dolgoznak – ez mind nagyban akadályozza, hogy elköltözzenek a térségből. Ez az egyik magyarázata annak, hogy miért élnek itt még mindig ennyien!

Mivel Orlandóban és Florida középső részén a népesség újra növekedésnek indult, és a piac is jó irányba kezd változni, a térség nagyszerű lehetőséget kínál a befektetők számára, hogy megerősítsék portfóliójukat, és magas hozamra tegyenek szert. Mivel a bérlakások kihasználtsága 90% feletti, és egyre több család költözik a területre, úgy érezzük, most van itt az ideje a piacra lépésnek.

About the author

Related Posts

Leave a reply

Clean
Last scanned on:
2013-04-17 09:53:23